10-11-09

'Justitie luistert onverminderd af '


Lantin.large_17578410 november 2009

DEN HAAG - Justitie heeft in de eerste helft van dit jaar 13.223 telefoonnummers afgeluisterd. Gemiddeld liepen er dagelijks 2254 taps tegenover 1946 taps in heel 2008.
Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

In 80 procent van de gevallen werd een mobiele telefoon afgetapt. Bij de overige 20 procent ging het om gesprekken die via een vaste telefoonaansluiting werden gevoerd.

Het is de eerste keer dat de minister de tapcijfers over een half jaar verstrekt. Tot nu toe gaf hij een overzicht van een heel jaar. Zo werden vorig jaar 26.425 telefoonnummers afgeluisterd, waarbij het in 90 procent van de gevallen om een tap op een mobieltje ging.

© ANP
http://www.nu.nl/binnenland/2120038/justitie-luistert-onv...

17:14 Gepost door Jan Boeykens in Actualiteit | Permalink | Commentaren (3) | Tags: telefoon, nederland, aftappen |  Facebook |

Commentaren

'Politie én justitie gaven getuige informatie' 10 november 2009

AMSTERDAM - Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als rechercheurs van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) hebben Peter la S., kroongetuige in het liquidatieproces-Passage, voorzien van daderinformatie.

In recente verhoren bij de rechter-commissaris hebben de beide CIE-agenten hierover gelogen.

Dit betoogde advocaat Nico Meijering dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam. Meijering wil dat de rechtbank de voorlopige hechtenis van zijn cliënt, Ali A., opheft.A. wordt er door het OM van beschuldigd dat hij als opdrachtgever dan wel als makelaar betrokken is bij liquidaties of pogingen daartoe.


Informatie

In een uitvoerig pleidooi schetste Meijering dat de CIE'ers, die in voorbereiding op het megaproces jaren lang met La S. optrokken, volop informatie bij de getuige hebben ingestoken.

Het ging daarbij over bepaalde details rond de moord op Kees Houtman in november 2005. De verklaringen van La S. over die huurmoord zijn van cruciale betekenis, omdat het de enige zaak in 'Passage' is waarbij hij actief betrokken is geweest.


Ontkennen

Bij de rechter-commissaris ontkenden de beide CIE'ers dat zij La S. van informatie hebben voorzien.

Het voeren van een getuige is tegen de regels, omdat deze alleen op basis van eigen kennis moet verklaren.


Geholpen

Het verstrekken van informatie aan kroongetuige La S. is een heet hangijzer geworden. Meijering toonde vorige maand al aan dat La S. is 'geholpen' met zijn verklaringen.

Hij hekelde het feit dat hij deze misstanden als advocaat moet bewijzen, terwijl het OM lange tijd deed alsof het zich van geen kwaad bewust was.

Inmiddels heeft het OM toegegeven dat de getuige van bepaalde informatie is voorzien. De rechtbank toonde zich maandag zichtbaar geërgerd over hoe het OM met deze kwestie tot dusver is omgesprongen.


Zware bom

Volgens Meijering heeft het OM ''een zware bom'' onder ''de betrouwbaarheid van dit proces en die van de kroongetuige'' gelegd.

''Het is niet zozeer de vraag of die bom met de eerder geplaatste springstoffen af zal gaan, maar meer wanneer.''

Het OM reageert op 19 november op het relaas van Meijering.

© ANP

Gepost door: Yves | 10-11-09

Reageren op dit commentaar

'Balkenende werkt ombudsman tegen'
10 november 2009

AMSTERDAM - De Nationale ombudsman is in een onderzoek gedwarsboomd door premier Jan Peter Balkenende (CDA). Dat blijkt uit drie brieven die de premier naar de ombudsman, Alex Brenninkmeijer, stuurde.
© ANPDe brieven zijn in bezit van de Volkskrant en actualiteitenrubriek EénVandaag.

Het gaat om het onderzoek naar de mogelijke bemoeienis van het Kabinet der Koningin met het privéleven en het zakelijke leven van Edwin de Roy van Zuydewijn, de ex-man van prinses Margarita.Het onderzoek werd in april opgestart na een klacht die De Roy van Zuydewijn had ingediend.


Beatrix

Het Kabinet der Koningin, het secretariaat van Beatrix, zou een belangrijke rol hebben gespeeld in het dwarsbomen van De Roy van Zuydewijn.

Een maand nadat de ombudsman bekendmaakte de zaak te onderzoeken, werd hij door Balkenende op de vingers getikt.

Het secretariaat zou geen bestuursorgaan zijn en daarom zou Brenninkmeijer het niet mogen onderzoeken.


Verkeerd daglicht

De ombudsman heeft volgens Balkenende het Kabinet der Koningin 'ten onrechte in een verkeerd daglicht geplaatst'. Hoogleraar staatsrecht Jit Peters noemt de brief volgens EénVandaag 'onbegrijpelijk'.

Volgens hem kan het secretariaat gewoon worden onderzocht omdat het onderdeel is van de overheid. "Als je niets te verbergen hebt, laat je zo'n onderzoek gewoon toe. Nu zal er altijd een zweem van een doofpot omheen hangen."


Ongegrond

In de brieven zou Balkenende ook zeggen dat de klachten van De Roy van Zuydewijn ongegrond zijn. Volgens Peters is dat niet een zaak van Balkenende, maar van de ombudsman.

Het rapport van de ombudsman wordt voor Kerstmis verwacht.

© Novum

Gepost door: Yves | 10-11-09

Reageren op dit commentaar

goed artikel zeg bedankt

Gepost door: iphone reparatie zwolle | 05-01-15

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.